In het kader van de 'Week van het Hartritme' gaven verpleegkundigen van AZ Turnhout een gratis infosessie basisreanimatie. Een 30-tal deelnemers weet nu hoe ze kunnen helpen in geval van nood. Belangrijk, want een snelle reactie is de sleutel tot overleven in geval van een hartstilstand.
Jaarlijks worden er in ons land tussen de 10.000 en 15.000 personen getroffen door een hartstilstand. Zonder snelle hulp overleeft slechts zo'n 5 à 10%. Durven ingrijpen wanneer je ziet dat iemand een hartstilstand heeft, is dus van levensbelang.
De deelnemers leerden niet enkel de basistechnieken om iemand te reanimeren, ze mochten deze ook toepassen op een oefenpop. Daarnaast werd er ook getoond hoe je een AED toestel moet gebruiken.
Hoe reageren bij een hartstilstand?
Stap 1: Verwittig de hulpdiensten, bel 112.
Als u niet weet hoe je moet reanimeren, zullen zij je coachen tot de hulpdiensten arriveren.
Stap 2: Reanimeer het slachtoffer.
Vraag een omstaander om op zoek te gaan naar een AED toestel en start met het geven van borstcompressies van zo'n 5 à 6 cm diep aan een tempo van 100 tot 120 per minuut. Blijf dit doen tot de hulpdiensten arriveren. Mond-op-mond beademing is niet perse nodig, aangezien het slachtoffer in de meeste gevallen nog genoeg zuurstof in de longen heeft om enkele minuten te overleven. Als je wel kunt beademen, geef je best na elke 30 borstcompressies 2 beademingen. Ga door tot de hulpdiensten arriveren.
Stap 3: Gebruik een AED toestel.
Let er op dat de omgeving van het slachtoffer droog is voor je de AED aanzet. Wanneer je het toestel aanzet, geeft het je gesproken instructies. Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk, spendeer zo weinig mogelijk tijd aan het vasthechten van de AED aan het slachtoffer of vraag iemand om dit te doen terwijl u verder reanimeert.